fredag 17 april 2009

VarpningNu ville jag inte ha en tom vävstol längre och därför varpade jag en ripslöpare i vitt och turkos (inte lila!!!!). Jag har inte kunnat bestämma mej för vilken färg det skulle bli, men idag kände jag för turkos och då fick det bli det. Jag har även hunnit dra på den och räkna in varpen i grupper. Den ska solvas på 10 skaft och ha 10 trampor.
Som du kanske ser på bilden har min varpa skäl både uppe och nere. Jag varpar halva bredden och dubbel längd och får på så vis två varpflätor att hänga tyngderna i när jag drar på varpen.
I andra vävstolen har jag bara lite kvar på gardinen och där ska det bli papperslöpare sedan.
Här har vi haft härligt väder med sol och värme idag. Nu riktigt ser man hur det grönskar.

10 kommentarer:

desiree sa...

Hm, är det 30 meter?

Vi har också en sån varpa, men jag har aldrig vågat varpa i dubbel längd. Man vill ju inte gärna trassla till det!

Birgitta sa...

Hej Desiree
Det är 28,6 m på varpan. Jag får ut ca 9 ripslöpare av 14,3 m och tycker det är lagom. Vill inte göra för många som är lika.
Birgitta

LIVS LYST sa...

Så koselig at du tittet inn i min lille verden!
Og jeg skjønner at det er deg jeg må høre med om jeg skulle trenge noen råd om veving!!
Jeg har en kjempe stor og kjempe gammel vev stående i kjelleren. Har ikke plass til den nå desverre, men skulle jeg få mulighet til å sette den opp en gang, har jeg ikke peiling på hvordan jeg skal gjøre det....

Men håper jeg får den opp en gang. Har så lyst å veve filleryer. Sier man det på svensk?

Ha en fin kveld!
Hilsen Ljo

VELKOMMEN sa...

Hei! Takk for besøket, kjempefine vevarbeider du har, kjekt og komme innom andres blogger og både se og lese hva andre holder på med. Min mor har stor vev og vever veggbilder.Koselig blogg du har :)
Ønsker deg en fin helg!

Vit som snö sa...

Åhh så flitig du är! Jag sålde precis en vävstol till min svärmor, insåg att jag inte kommer att lära mej denna konst på ett par år... Men jag är såå imponerad av er som kan!
Kram Cilla

Sonja sa...

Det blir nok fint med turkis.
Jeg holder på med fillematter i rosengang på den ene veven og i den andre har jeg en smal renning i dobbel rosengang. Tror jeg skal prøve å veve noe som kan bli vesker.
Men jeg greier ikke å holde en sånn produksjon som deg.Det tar tid å klippe filler.Nå i kveld har jeg klippet opp en gammel skinnjakke.Spennende å se hvordan det blir.
Nå har jo våren kommet for fullt her så jeg får vel ta litt våronn i hagen mens været er fint.
God helg.

charlotte sa...

Det var en smart måte å renne (varpa) på, det skal jeg huske på. God helg!

Vardags-mirakel sa...

Hej, tack för kommentaren! Så duktig du är på att väva, det påminner mig om när jag bodde hemma...mamma och "grannkäringarna" var duktiga väverskor och själv fick jag till en duk och någon bonad. Kommer snart tillbaka till din sida, kram Eva.

Nikoline sa...

Hei på deg!
Takk for koseleg besøk,og takk-å-takk for at du la att eit lite spor slik at eg kunne finna fram til dennr flotte bloggen din!! Eg er HEILT IMPONERT over dei nyyyydelege mattene du vev!!!! Trur ikkje eg har sett matter som er så totalt MIN smak før.Eg kan ikkje,og har aldri prøvd heller,å veva...men er veldig fasinert av arbeidet.
Eg kjem snart att:0)

India sa...

Hm.... nästan 30 meter , jag blir ju trött efter 10. Vadå 9 lika är inte det många jag kan ju knappt göra två lika förrän jag tappar lusten och min hjärna börjar sväva ut i en massa andra varianter. Här har det varit kallt idag fastän solen skinit.