fredag 1 maj 2009

TRASMATTSUTSTÄLLNING I BORGVIK

Idag har jag varit på en riktig nöjestripp och träffat många trevliga vävare, både damer och även några herrar. Jag har haft en helt underbar dag bland massor av trasmattor, både nya och gamla. Det har varit en tävling hos Röda Korset i Borgvik och helt otroligt många bidrag hade kommit in. Jag tror det var 110 nya mattor som skulle bedömmas och så visades lika många gamla mattor. Jag fick ett hedersomnämnande för min matta. Konkurrensen var stenhård och alla mattor var helt otroligt vackra.


Det var mattor av alla slag. Det var helt vanliga mattor, som var så vackra i sina randningar. Det var mattor med inplock. En del mattor var randiga i varpen. Det fanns många glesripsmattor både nya och gamla. Ripsmattor från 1920-talet som var alnabreda.


Jag fotograferade flitigt och här visar jag en del av de utställda mattorna. Tyvärr har jag lite svårt att få bilder och texter som jag vill ha det.


De mattor som har en rosett på sej har antingen fått pris eller hedersomnämnande.
På eftermiddagen berättade Carina Olsson om mattorna på sin charmiga sätt.


Om ni är intresserade av trasmattor av alla slag och har möjlighet, så tycker jag att ni ska åka och titta på en helt underbar mattutställning. Det är öppet lördagar och söndagar kl. 12 - 17 fram till den 15 juni.


Som ni säkert förstår har jag fått massor av inspiration idag och nu vill jag väva trasmattor.
Jag har inte varit i min vävstuga på hela veckan, så nu måste jag komma igång snart igen.
Jag har i alla fall haft en väldigt trevlig dag, även om bilturen blev på 26 mil idag. Jag åkte i ett väldigt fint vårlandskap med björkar som hade ljusgröna "musöron", solsken och värme.
Birgitta

13 kommentarer:

Synnøve. sa...

Men vilka vackra mattor. Vilket hantverk. Kanske man kan kalla det kvinnokraft, fast det finns många män som väver med.
Härliga färger och....
ja finner inga ord. Är bara helt lyrisk.

Har mailat dig.
Klems Synne.

Life Looms Large sa...

Thanks for sharing photos of all of these rugs!!! I don't get to see much rug weaving in the northeastern US - so it's great to see so many examples!

Congratulations on your award too!!

Sue

Husan sa...

Men vilka mattor. Hur fina som helst. Vill ju ha alla. O tänk, här har vi bara trägolv att lägga dem på. :)
Det är ju så svårt att få tag på fina trasmattor idag. O de jag har är utslita. Skulle vilja finna någon som jag kan lämna mina trasor till o få en matta tillbaka. Vart finns de?

Kram Husan

charlotte sa...

For noen fantastiske matter, tusen takk or at du legger ut de fine bildene. Det er bare så inspirerende å se på! Gratulerer så mye med hedersomtalen!
Klem, Charlotte

Inge sa...

Tillykke med prisen. Dit tæppe er meget smukt, farverne er skønne.

Anonym sa...

Tusen takk for hilsen fra deg;))
Og WOW så utrolig masse flott.. er helt imponert..klem Ingrid

Lilla huset på prärien sa...

Vad häftigt! Tävling i mattväveri. Har jag aldrig hört talas om tidigare! Men det är väl klart - man kan ju tävla i allting nuförtiden. Och superfina är de juh. Förstår att du blev helt full av inspiration under den dagen!

:)

Viola sa...

Vilka underbara mattor, rena konstverken och kan tro att du fått inspiration, ha en fin lördag, kram

houseofchandeliers and vintage sa...

Grattis, grattis till den fina utmärkelsen, det är du verkligen värd.
Hur är det möjligt att överhuvudtaget få en sån jämn stadkant som du har fått, mina är ojämna.
Det ser ut som om du är väldigt skicklig i jämförelse med dina medtävlanden, de har ju också en del fina mattor, jag tycker nog dock att din är vackrast.
Kram Zara.

India sa...

Fantastiskt, vilka färgskalor, helt uuuuuuunderbaaaart.

Bea sa...

Men såååå vackert!! Jag scrollar upp och ner för att riktigt fånga upp all den färgharmoni och skaparglädje som funnits bakom hantverken.
Den med segelbåtar blev min favo :)
Tack för att du delar med dig från visningen!
Ha det gott! /Bea

Maria Berg sa...

Tänk vad vackert man kan göra - du trolat med garn/tråd/trassor och jag med foto.

Jag vill verkligen tacka dig!!!
I förgår satt jag hela dagen med datorn och jobbade med foto och lade ut inlägg och höll på och fick INGEN respons alls, så min man fick trösta mig - kände det som allt jobb bara var för intet, hur når man ut, vad skall jag göra?? och så dyker denna kommentar upp från dig, tack!

/Maria Berg

VIKTORIA sa...

Jag önskar att jag varit med dig där. Så roligt med en mattuställning! Så inspirerande! Tyvärr är det lite långt dit för mig. Tack för bilderna och grattis till priset. Viktoria