lördag 31 juli 2010

Nävgröt

Hej på er!

Jag har förstått att det är många som
inte vet vad
Nävgröt eller Motti med fläsk och lingon är.

Så här ser en portion ut.

nävgröt

Nävgröt med fläsk och kröser

4 port.
6 dl vatten
1 tsk salt
500 gr skrädmjöl

1. Koka upp vattnet med salt.
2. Häll i mjölet, allt på en gång, så det
täcker vattenytan. Tryck försiktigt ner
mjölet med en träslev.
Obs! RÖR EJ
3. Stäng av värmen och låt kastrullen stå
under lock ca 10 min, tills allt vatten
ångat igenom mjölet.
4. Rör om och servera gröten med stekt fläsk,
fläskflott och kröser.

Smaklig måltid.
Garanterar att du blir mätt och
gott är det också.

Skrädmjöl som är rostat havremjöl
tillverkas av Stöpafors Kvarn,
som ligger mellan Torsby och Sunne.

Nävgrötens ursprungliga utbredning är densamma, som för det finska koloniseringsområdet i bl.a. Värmland och Dalarna i ett område som kallas “FINNSKOGEN”.
(Jag bor i Finnskogen).
Nävgröten kallas här för MOTTI från finskans MUTTI, ett låneord för maträtten, som under historisk tid och senare åts i festliga sammanhang i Savolax.

Att det heter nävgröt beror på att den åts med näven förr.

Motti_och_flask

Nävgröt serveras på många hembygdsgårdar under sommaren .

Den 10 september är utsedd till
Nävgrötens dag
av Nävgrötsakademin i Torsby.

Har du inte ätit nävgröt, så tycker jag att
du ska prova på det.

Ha en fortsatt skön helg.

Kram Birgitta

 

28 kommentarer:

Bloggarmorsan sa...

Har ju hört talas om nävgröt men aldrig smakat eller ens sett hur den ser ut. Gröt med fläsk låter ju intressant!;-) Kram Helena

Jenny sa...

Hej Birgitta!
Tack, nu har vi lärt oss vad nävgröt är! Kul att det maträtten har anor från Savolax i Finland:)

Ha en fortsatt trevlig helg!

Kraam Jenny

Livsnjutaren sa...

Hej,det ska testas,tror minsann min mormor o morfar har ätit det,dom var från värmland. tyvärr kan jag inte fråga dom då dom inte finns kvar hos oss.

Livsnjutaren sa...

Måste tillågga,när jag som liten åkte med min mormor till värmland åt vi ofta stekt gröt;) kan det ha varit samma? Eller var det rester av frukostgröten montro.hehe vem vet gott var det iaf

Lantliv sa...

Ja men det där såg ju regält ut.....inte lämnar man bordet hungrig efter den måltiden.Ja det har varit lite blandat väder veckan som varit....men annars kan jag verkligen inte klaga över tropisk värme varje dag!!!Ha det fortsatt härligt,
kramis Anne-Lee

Livsnjutaren sa...

Det var väl du från mina trakter,undrar om du vet vem mor min är? Lisbeth, bodde i Boda Lund.

Lantliv sa...

Här kommenterar vi samtidigt minsann.....nä men först Birgitta duschar jag i det solvarma vattnet för att sedan duscha i det kalla..mmm....så bäst!!!

Monica sa...

Hmmm... Låter ganska gott - skulle kanske prova. Här i Skåne har vi ju "Äggakaga med fläsk och lingon", kanske inte helt olikt?
Kram, Momica

Ulla sa...

Det var intressant att få hela bakgrunden för en ovetande "södervärmlänning".

houseofchandeliers and vintage sa...

Hej Birgitta.
Tack för hälsningen, kul att höra från dig.
Ja det var verkligen någon ovanlig mat, men oftast så duger bara de som kan rätterna och lagat dem i alla tider göra dem bäst, jag tvivlar på att jag skulle fixa det där. Men jag är inte så bra på matlagning, tror jag.
Det är verkligen intressant med att det finns såna där lokala rätter man gör.
Undra som det smakar bra, skulle tro det.
Hoppas du får en fin dag vännen.
Kram Zara

Charlotte sa...

Ser gott ut! Här har vi en äldre mattradition som liknar lite. Nämligen klimp å fläsk eller korngrynskaka å fläsk! Smarrigt bägge delarna. Ska spara ditt recept och prova.

India sa...

Du får nog bjuda mig på det när jag kommer o hälsar på för något skrädmjöl lär jag väl inte hitta på Ica här precis! Så ni var på gammalvala. Vi avskrev projektet med tanke på den rikliga nederbörden som utlovades. Vi var i Växjö i går istället. Tittade på fint glas, och dyrt, och träffade min väninna som flyttat dit.

Lilli sa...

Hej! Har aldrig hört talas om denna maträtt. Men den verkar rejäl och mättar säkert en skogshuggare eller liknande :) Kul att få veta lite historik runt. Ha det så gott i vävstugan!

Marie//Tekla Maräng sa...

Tack för receptet. Det ska provas någon dag.
Kramar:O)

Anonym sa...

Det är en verklig intressant recept,
här i Ostfriesland har vi en recept som liknar dina, namet är Grützwurst.
Jag önskar dig en skön vecka
kram Patricia

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Jo jag har smakat, blev väl inte så väldigt förtjust i det. Fast fläsk är gott.
Ha en fin söndagkväll
Kram till dig vännen
AnnaMaria

Marie sa...

Mmm, dette ser godt ut :)
Trur ikkje me får sånt mjøl i Norge. Eg kokar grøt av havregryn, det er også godt :)

Eva sa...

Spännande, detta har jag aldrig provat men kombinationen påminner lite om vår skånska "äggakaga" med lingon och fläsk...nyss hemkommen från Båstad, jättetrött men lycklig över att det gick så bra !
Tack för lyckönskningarna - kram Eva

Pixi sa...

vad kul att du vill vara med i tävlingen!!Vad e kröser för nåt ? Måste ju nästan vara lingonsylten då lr ??hehe..Tänk vad man får veta bara så där ..Fantastiskt med bloggar lr hur?!! Lycka till nu !!=)

Menageriet sa...

♥ MOTTI är en av mina älsklingsrätter! ♥
Det kokade farmor alltid åt mig när jag var liten, men hon gjorde den på kornmjöl. Har aldrig smakat med skrädmjöl. Farmor kom från Lostrakten i Hälsingland och det ligger ju inte så långt från Orsa finnmark. Lätt att laga till för vandringsmän och skogsarbetare, eftersom man bara behöver lite mjöl, salt och något att koka i. Åsså riktigt amerikanskt fläsk, förstås. Själv äter jag mest med smör till. Lingonsylt kan jag inte tänka mig passar att äta med nävarna. Låter inte gott, ungefär som potatis och bruna bönor.
I morr'n blir det MOTTI till middag!
Må så gott!

Menageriet sa...

Oops! Fel länkadress!

Uttan sa...

Men det ser gott ut....får nog bli en resa till Värmland nu när Mannen får semester om en vecka.Få se om de finns nån nävgröt.Jag älskar Palt och fläsk och det ser ju inte ut att vara så långt ifrån ja det är klart palten är ju gjord på blod och så har man vitsås till den.
Kul med lite landskapsrätter...
Nu kollar Mannen kartan vart Finnskogen är.Ser att där har Vi inte åkt.

Nu måste Jag kika runt och se vad Jag missat Hos dej...

Kramar!

Snäckskalsdalen. sa...

Ooohh, det låter urgott! Har aldrig hört talas om det, men nu vet jag. Funderar på att pröva!
Gratulerar till Awarden också!
Agneta kramar

Stina sa...

Jag tror att jag kommer hem till dig på middag.;-) Kram Stina

Roses & Angels sa...

Tack ja det är roligt att vinna hihi. Å det där såg jätte gott ut mums. Måste prova. Ha en fin vecka, kram

Fånga dagen sa...

Hej Birgitta!
Åhnu blev jag sugen du, nävgröt och fläsk mums vad gott.
Hoppas du har det bra annars i regn vädret, ska det aldrig ta slut eller?
Man tröttnar snabbt.
Jag jobbar ju så egentligen gör det inget så sett men men.
Ha det så bra nu
Kram Lena

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Hej! Det lät spännande med nävgröt, något som jag aldrig smakat! Vet inte vart man får tag i mjölet, hade varit spännande att prova! Säkert gott!
Hälsningar från mig i norr
Carin

Sanna Gustavsson sa...

Selma Lagerlöf var ju förtjust i Skrädmjöl har jag förstått, och sålde det till och med på Mårbacka!