torsdag 19 mars 2009

Pådragningsknekt




Här vill jag visa några bilder på hur det är att dra på en väv med hjälp av min samarbetsvilliga knekt. Den är aldrig besvärlig, utan gör precis som jag vill. Jag delar upp min varp i flera flätor, eftersom det går bäst då. När man är i slutet av varpen, måste man knyta i förlängsningsband (ca 5 m), så man har något att hänga tyngderna i. Jag sätter också i ett par träklossar i slagbommen, så varpen kan gå lätt igenom där.

5 kommentarer:

Annika sa...

En sån knekt är käck.... min har 2 ben o långa armar.....:) ja nu vill man att våren ska komma..... här har faktiskt snön sjunkit rejält de sista dagarna o hopp finns....Kram Annika

Birgitta sa...

Hej Annika.
Det skulle aldrig funka med en knekt med 2 ben och långa armar. Nu kan jag dra på mina vävar när jag vill på dygnet och det känns jättebra. Kram Birgitta

Anonym sa...

Vad kul att du har bilder på hur en vävknekt fungerar. Jag har försökt googla på vävknekt men fick inte en träff! har funderat länge på att köpa en knekt till min Öxabäck men det har inte blivit av.
Man vill ju slippa plåga sina nära och kära med varpflätor som skär in i händerna, och som i slutändan kanske inte blir så jämna som man hade tänkt.
Jag skulle gärna vilja se en video hur man använder knekten. Tänk om det fanns på Youtube...
Med vänlig hälsning Kristin, som just hittat din sida:) efter tips i Vävmagasinet

Gerd Alm´er sa...

Hej!
Jag har försökt att hitta vem som säljer en vävknekt. Vet du?
Gerd

Anonym sa...

Det går bra att använda ett vanligt vädringsställ! Drog själv ensam på en mattväv utan problem. dela varpflätan plus några rejäla tyngder!